İŞİTME KAYBIMIN OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
Genel olarak yüksek sesle televizyon izlemek ,yüksek sesle konuşmak ,konuşulanı tekrar ettirmek veya anlayamamak ,aksan bozuklukları ,artükülasyon bozuklukları ( bazı harflerleri söyleyememe) bazen tinnitus ( çınlama ) varlığı mevcut ise işitme testi yaptırmakta fayda vardır.
ÇOCUĞUMDA İŞİTME KAYBI OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
Doğduğunda yenidoğan işitme tarama programında olumsuz sonuç alınıp referans merkez tarafından ABR /BERA /BAEP testi yapılmadıysa ,gecikmiş konuşma , öğrenme güçlüğü ,artikülasyon bozukluğu, var ise mutlaka gecikmeden pediatrik işitme değerlendirmesi yapılmalıdır.
GALİBA İŞİTME KAYBIM NERELERE BAŞVURABİLİRİM?
İşitme kaybı varlığından şüphe ediyorsanız bir öncelikle bir KBB uzmanına veya odyolog/odyoloji uzmanına başvurabilirsiniz.
İŞİTME TESTİNİ KİMLER YAPAR?
İşitme testini odyometrist ve odyologlar yapar.
ODYOLOG VE ODYOMETRİST KİMDİR?
Odyometrist /odyometri teknikeri ; üniversitelerin 2 yıllık odyometri bölümünden mezun kişilere verilen ünvandır. Resmi gazetede ;
*Saf ses ve konuşma odyometresi , immitansmetrik testleri yapar.İşitme kaybı ,çeşidi, seviyesi ve hastanın kooperasyonu ile ilgili bilgileri test formuna kayıt eder.
*İlgili uzman tabip denetiminde ;vestibüler testler ve otoakustik emisyon uygulamaları yapar.
*İşitme tarama programlarında ve gürültü ölçümlerinde görev alır.
*İşitme cihazı uygulamasına yönelik kulak kalıbı ölçüleri alır , uygun görülen cihazların kazanç ve çıkış değerlerini ölçer ve ayarlarını yapar.
Olarak görev tanımı belirlenmiştir.
Odyolog /Uzman odyolog ; 4 yıllık odyoloji lisans ve odyoloji yüksek lisans eğitiminden mezun kişilere verilen ünvadır. Resmi gazetede;
*İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekimin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi ,seçimi ve programlanmasını yapar.
*İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesine yönelik çalşmalar yapar.
*İşitme tarama programlarında görev alır ve bu programlardaki testleri yapar.
*Gürültü ölçümlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunur.
*Cerrahi işlemler esnasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonu yapar .
*Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat sırasında ve sonrasında cihaz ayarlamalarını yapar.
*İşitsel algı değerlendirmesi ve rehabilitasyonu yapar.
*İşitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görev alır.
Şeklinde görev tanımları belirlenmiştir.
İŞİTME CİHAZI NEDİR?
Bulunduğu ortamda ki sesleri mikrofon aracılığı ile toplayıp yükselterek işitme zorluğu çeken kişinin kulağına aktaran elektronik cihazlardır.
Günümüzde gelişen teknolojiden işitme cihazları da kendi payına düşüne almıştır. Sadece ses yükseltmek ile sınırlı olmayan işitme cihazlarında mikrofon yönlülüğü ,gürültü baskılama özelliği ,bluetooth kullanımı ile kullanıcıların konforu artmaktadır.
İŞİTME CİHAZI KULLANMAK KULAĞI TEMBELLEŞTİRİR Mİ?
Sıkça sorulan bu sorunun cevabı kesinlikle hayır dır.…. İşitme kaybı varlığında beyine giden işitsel girdi azalacağından duymada ve özellikle algılamada sorunlar yaşanır. Asıl tembelleşme beyine giden işitsel girdi azaldığında yani işitme cihazı kullanılmadığında ortaya çıkar.
İşitme cihazı kullanmada ilk amaç sesi yükseltmektir ama asıl ve uzun vadeli hedef algılama seviyesini sabit tutmaktır. Bunu yapabilmek için duymaya devam etmemiz gerekir.
İŞİTME CİHAZLARI ,İŞİTME KAYBIMI TEDAVİ EDER Mİ?
İşitme cihazları mevcut işitme kaybınızı tedavi etmez. Konuşma seslerini , çevresel ses ve gürültüleri duymanız gerektiği kadar yükseltip size aktarır.
HER İKİ KULAKTA İŞİTME CİHAZI KULLANMAK ZORUNDA MIYIM?
Eğer işitme kaybı her iki kulağınızda da mevcut ise her iki kulakta işitme cihazı kullanmanız önerilir. Kulak aynı göz gibi beyin için çift taraflı uyarılması gereken bir duyu organıdır. Çift taraflı duymak size sesin yön ayrımını , sesin kaynağını fark etmenizi ve gürültülü ortamda ki hedef sesi duymanızı sağlar.
KULAK İÇİ İŞİTME CİHAZI İLE KULAK ARKASI İŞİTME CİHAZI ARASINDAKİ FARK NEDİR? HANGİSİNİ TERCİH ETMELİYİM?
Kulak içine yerleştirilen işitme cihazlarında işitme cihazının elektronik yapısı kişiye özel yapılan bir kalıbın içine yerleştirilir.
Kulak arkası işitme cihazlarında ise cihazı ile kulak arasında ki bağlantı kişiye özel bir kalıp veya dome ile sağlanır.
Bu seçim işin uzamanı ile işitme kaybının tipi ,derecesi ,kaybın şekli (konfigürasyonu) ,kullanıcının yaşı ,sosyal yaşamı, estetik tercihleri ve el göz koordinasyonu dikkate alınarak belirlenir.
ÇOCUĞUM KULAK İÇİ /KANAL İÇİ İŞİTME CİHAZI KULLANABİLİR Mİ?
Kulak içi cihazlar kişiye özel kalıp yapılarak kulak içine /kanal içine takılan cihazlardır. Çocuklarda genel vücut gelişimi ile beraber kulak kanalı da büyür. Bu sebeple çok sık kalıp değişimi gerekir. Ayrıca kulak / kanal içi işitme cihazlarının tek parça olması ( yutulma ve kolay kaybedilme riski ) ve kilitli pil kapağı gibi güvenlik önlemlerinin olmaması nedeniyle kanal içi cihazlar 18 yaş altı için önerilmemektedir.
Bu yaş grubuna çocuklar için özel üretilmiş pediatrik cihazları ve kalıplarının kullanımı tavsiye edilir.
PEDİATRİK İŞİTME CİHAZLARININ ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Pediatrik işitme cihazları fiziksel olarak daha sağlam kabine sahip toza, neme ,suya ve tere karşı daha dayanıklı ve daha küçük ebatlı cihazlardır. Sesle ilk defa karşılaşan çocuklarımız için pediatrik odaklı özel yazılıma sahiptirler . Pil kapağı kilidi, kurcalamaya karşı dayanıklılık özelliği ,cihazın aktifliğini ve pil durumunu gösteren ışıklı uyaranın varlığı diğer ayrıcalıklı özelliklerdir. Kabin renk seçeneklerinin çeşitliliği bir diğer farklılıktır.
HAFİF DERECEDE İŞİTME KAYBIM VAR. İŞİTME CİHAZI KULLANMALI MIYIM?
Sağlıkta pek çok alanda olduğu gibi işitme kayıplarında da erken tanı ve müdahale kişinin sağlığı açısından önemlidir. Hafif derecede ki işitme kayıpları yetişkinlerde gürültülü ortamda konuşmayı anlama ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkarırken çocuk hastalarda dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü ile ortaya çıkar. Beynimize ulaşan işitsel girdiyi azaltmamak temel amaçtır. Bu nedenle hafif derecede ki işitme kayıpları göz ardı edilmemelidir.
İŞİTME CİHAZI İLE TELEFONLA KONUŞABİLİR MİYİM?
İşitme cihazı kullanırken telefon görüşmeleriniz yapmaya devam edebilirsiniz. Hatta bazı işitme cihazları ile telefonunuz üzerinden bir uygulama ile bağlantı kurarak müzik / video izleyebilir sosyal medya takiplerinizi yapabilir ayrıca işitme cihazınızı kendiniz programlayabilirsiniz.
SAĞLIK GÜVENCEM (SGK) İŞİTME CİHAZI İÇİN NE KADAR ÖDEME YAPIYOR?
1 Haziran 2021 tarihinden düzenlenen işitme cihazı ödemeleri aşağıdaki gibidir.
İşitme cihazı SGK ödemeleri 5 yılda bir gerçekleşir.
18 Yaş ve Üzeri için SGK NET Ödemesi :
Emeklinin kendisi için : 4239.20 TL (Maaştan kesinti: 423.92 TL)
Çalışanlar için : 3391.36 TL
13 – 18 Yaş için SGK Ödemesi :
Velisi emekli olduysa : 6358.80 TL (Maaştan kesinti: 635.88 TL)
Velisi çalışansa: 5087.04 TL
5 – 12 Yaş için SGK Ödemesi :
Velisi emekli olduysa: 6782.72 TL (Maaştan kesinti: 678.27 TL)
Velisi çalışansa: 5426.17 TL
0 – 4 Yaş için SGK Ödemesi :
Velisi emekli olduysa : 7630.56 TL (Maaştan kesinti: 763.05 TL)
Velisi çalışansa: 6101.44 TL
İşitme cihazı alımında SGK ödemesi almak için devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, veya özel üniversite hastanelerinden en az bir kulak burun boğaz hekimi imzalı işitme cihazı raporu almak gerekmektedir.